Wedstrijden

Je kunt deelnemen aan diverse soorten wedstrijden, we zetten ze hieronder voor je op een rij:

  • Clubwedstrijden: deze worden met alleen eigen leden van FCV Volkel gehouden tijdens een trainingsavond op donderdag op onze eigen baan in Volkel.
  • Interclubwedstrijden: sinds enkele jaren organiseren we samen met FCC Wheels uit Erp en FCV d’n Urste uit Schijndel een onderlinge competitie vooral bedoeld voor rijders die kennis willen maken met het rijden van wedstrijden. Deze competitie bestaat uit drie wedstrijden: één in Erp, één in Volkel en één in Schijndel.
  • BZC (Afdeling Kampioenschap): dit zijn regionale wedstrijden georganiseerd door clubs die aangesloten zijn bij de KNWU afdeling Zuid. Deze wedstrijden vinden allemaal plaats in Brabant, Limburg en een stukje van Gelderland. Er wordt een klassement bijgehouden over alle 8 wedstrijden en aan het einde zijn er prijzen voor dit klassement. Je kunt er ook voor kiezen om maar enkele wedstrijden mee te rijden maar bij minder dan 7 deelnames wordt je niet in het klassement opgenomen.
  • NKC (NK Clubs) : een 1 daagse wedstrijd waar je het als club opneemt tegen andere clubs.

Voor al deze wedstrijden heb je een startlicentie en stuurboordnummer nodig.

  • TC (Top Competitie) : dit zijn 8 Nationale wedstrijden die verreden worden door het hele land. Ook hier wordt er weer een jaarklassement opgemaakt.
  • NK : het Nederlands Kampioenschap BMX, is ook een eendaagse wedstrijd en hiervoor moet je jezelf plaatsen door genoeg ranking punten te verdienen in de periode van juni van het voorgaande jaar tot juni van het lopende jaar.
  • UEC ronde : Jaarlijks zijn er een 10-tal Europese Wedstrijden verdeeld over heel Europa. Meestal is er ook wel een in Nederland en/of België. Het is dus ook mogelijk om maar aan een enkele wedstrijd deel te nemen.
  • EK (Europees Kampioenschap): ook hiervoor moet je jezelf plaatsen via de ranking en ook deze wedstrijd gaat maar over 1 dag.
  • WK (Wereld Kampioenschap): zelfde als EK

Voor deze wedstrijden heb je een wedstrijdlicentie nodig.

De wedstrijden vinden plaats in diverse leeftijdsklassen vanaf 4 jaar, onderverdeeld in jongens en meisjes. De echte professionals heten de elite-rijders. Net als bij andere sporten is er sprake van verschillende rondes (manches) per wedstrijd, gevolgd door achtste, kwart, halve finales en de finale. Per ronde staan er meerdere rijders naast elkaar aan het starthek (max. acht) die in een zo kort mogelijk tijd proberen als eerste over de finish te komen. De eerste 4 van zo’n wedstrijd gaan door naar de volgende ronde of finale.